הפקעה

הפקעה של זכות במקרקעין היא פעולה כפויה שמבוצעת בדרך כלל שלא ברצון הבעלים. סעיף 5(א) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק") קובע:

"מכירת זכות במקרקעין או עשיית פעולה באיגוד מקרקעין שלא על ידי בעליה על פי תביעת חלוקה או לשם פרעון של משכנתה, שעבוד או חוב פסוק, או על ידי הליכי הוצאה לפועל, וכן הפקעת זכות במקרקעין שיש עמה תמורה – יראו בהן לענין חוק זה מכירת זכות במקרקעין או פעולה באיגוד מקרקעין, ומי שנמכרה זכותו במקרקעין ומי שהוקנתה זכותו באיגוד מקרקעין ומי שזכאי לקבלת פיצויים בשל הפקעה כאמור, יראו אותם כמוכר או כעושה הפעולה, לפי הענין."

הסעיף קובע למעשה כי הפקעת זכות במקרקעין שיש עמה תמורה מהווה מכירת זכות במקרקעין ועל כן חייבת במס שבח.

שיעור מס השבח קבוע בסעיף 48א לחוק והוא תלוי במספר פרמטרים כגון האם מדובר ביחיד או חברה, מועד רכישת הזכות, סוג הזכות וכיוצ"ב.

עם זאת, סעיף 48ג לחוק קובע:

"(א) במכירת זכות במקרקעין שהיא הפקעה או מכירה שלפי סעיף 65 רואים בה את המוכר כמוכר חלק יחסי מהזכות במקרקעין – לגבי החלק האמור – יינתן למוכר זיכוי מן המס שהוא חייב בו, בסכומים אלה:

סכום המס הזיכוי

על 0.10 ₪  100%

על 0.10 ש"ח נוספים 75%

על 0.10 ש"ח נוספים %⅔66

על כל סכום נוסף 50%"

לפיכך, סעיף 48ג לחוק מעניק הטבה שמשמעותה תשלום מחצית מהמס החל בגין מכירת זכות במקרקעין שהיא הפקעה.

פריסת השבח

על פי סעיף 48א(ה) מוכר של זכות במקרקעין ראשי לבקש כי המס על השבח הריאלי יחושב כאילו נבע השבח בחלקים שנתיים שווים תוך תקופה שאינה עולה על ארבע שנות מס או על תקופת הבעלות בנכס לפי הקצרה שבהן המסתיימת בשנת המס שבה נבע השבח (תקופת הפריסה).

לפיכך, נראה כי אין מניעה לבצע פריסה של השבח שנבע בעסקה למשך תקופה של עד 4 שנים שמסתיימות בשנת המס שבה נבע השבח.

מדרגות המס

על פי סעיף 48א(ה)(1)(א):

"…חלק השבח הריאלי שמיוחס לכל אחת משנות הפריסה יצורף להכנסה החייבת הקובעת של מוכר באותה שנת מס וחישוב המס ייעשה בהתחשב בשיעור המס הקבוע בסעיף קטן (ב), בשיעורי המס החלים על כלל הכנסתו החייבת של המוכר לפי הוראות הפקודה וביתרת נקודות הזיכוי זכאי להן המוכר בכל אחת משנות המס בתקופה האמורה;

לפיכך, על פי הוראות הסעיף חישוב המס ייעשה בהתאם לשיעורי המס לפי הוראות הפקודה ולמעשה לפי סעיף 121 לפקודה.

הוראות סעיף 121(ב)(1) קובעות בין השאר:

"…לגבי הכנסה חייבת בשנת המס מיגיעה אישית ולגבי הכנסה חייבת בשנת המס של יחיד שמלאו לו 60 שנים יחולו שיעורים אלה:

  1. על כל שקל חדש מ- 75,720 השקלים החדשים הראשונים – 10%;

המסקנה העולה מהאמור לעיל הינה כי לא זו בלבד שניתן לקבל פריסת מס שבח במקרה של הפקעה אלא אף זו, שנישום שמלאו לו 60 שנים ישלם מס שולי המתחיל במדרגת מס מופחתת של 10%.

לצורך השלמת התמונה נדגיש שגם נישום תושב חוץ זכאי לקבלת הטבה זו.

יודגש שהשיעורים המופחתים הנ"ל לא יחולו על הכנסה שחייבים לגביה בניהול פנקסי חשבונות ולא נוהלו לגבי פנקסים קבילים.

האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי, והכותב אינו אחראי לתוצאות השימוש במידע המופיע בו. אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

צרו קשר

מאמרים נוספים